top of page

Stedentrip Edinburgh: Top 10 bezienswaardigheden

Edinburgh is een fantastische stad voor een stedentrip. De stad kent mooie kleurrijke straten, indrukwekkende gebouwen en gezellige pubs en restaurants. Geniet van het schallende geluid van de doedelzakblazer in de straten. En de magie van Harry Potter.


Top 10 bezienswaardigheden Edinburgh


1. Edinburgh Castle

Edinburgh Castle torent vanaf Castle Hill hoog boven de stad uit. Het kasteel kent een rijke geschiedenis aan beleggingen. En is bewoond geweest door meerdere koningen en koninginnen van Schotland. Hedendaags vind je hier de kroonjuwelen 'the honours of Scotland', die je kan bekijken. Vanaf het kasteel heb je prachtig uitzicht op Edinburgh en omgeving (als het mooi weer is). Belangrijk om te weten is dat het kasteel enorm populair is. Wat betekent dat je vooraf online tickets dient te reserveren. Doe dit zeker minimaal 1-2 dagen vooraf aan je bezoek want de tijdsloten zitten snel vol.

2. The Royal Mile en The Real Mary King’s Close

The Royal Mile is de beroemde hoofdstraat van Edinburgh. De straat heet de Royale Mile omdat de straat 1 mile (stiekem net iets langer) loopt tussen Edinburg Castle en Palace of Holyroodhouse. In beide gebouwen woonden Royal leden van de koninklijke familie. Aan de Royal Mile vind je The Real Mary King’s Close en de Edinburgh City Chambers. Omdat de Royale Mile heel hoog ligt op de heuvel woonde mensen vroeger in huizen omhoog gebouwd in straatjes liggend richting de Royal Mile. Later is ervoor gekozen ter hoogte van de Royale Mile een extra huizen laag boven op de bestaande huizen te bouwen. Hierdoor kwam een groot deel van de woningen ondergronds te liggen en bestonden de gebouwen soms wel uit 15 verdiepingen. Bij The Real Mary King’s Close krijg je de kans met een gids (een personage uit de 17/18de eeuw) 4 straten te bezoeken die hedendaags ondergronds liggen nu de Edinburgh City Chambers (stadhuis) er bovenop gebouwd is. Tijdens de tour word je alles verteld over het leven in de 17de eeuw in de kleine straatjes van Edinburgh.

3. Palace of Holyroodhouse en Holyrood park

Leer in het paleis, aan het eind van de Royale Mile, meer over de belangrijke historische personen van Schotland. Zo leer je meer over Mary, Queen of Scots. Het paleis wordt hedendaags door de koning gebruikt bij het uitvoeren van officiële opdrachten in Schotland. Het park is een heerlijke plek om outdoors te ontspannen.


4. Victoria street en de Grassmarket

Victoria street is de meest gefotografeerde straat van Edinburgh. Hier vind je leuke knusse winkeltjes in uiteenlopend geschilderde kleuren. De straat was de inspiratie voor JK Rowling voor de wegisweg (diagnon alley) van Harry Potter.

Om de hoek van Victoria street vind je de gezellig Grassmarket. Het plein staat bekend om de executies die hier vroeger uitgevoerd zijn. Waaronder die van Maggie Dicksons's, die op wonderlijke wijze haar executie door ophanging overleefde. Ze werd hierna 'half-hanging Marie' genoemd waar Haast onthoofde Henk van Harry Potter op gebaseerd is. Hedendaags vind je aan de Grassmarket leuke (oude) pubs en restaurants. Waaronder de Last Drop waar de veroordeelde voor de hanging hun laatste drankje kregen.

5. The Scotch Whisky Experience en Amber restaurant

Wie meer wil leren over whisky kan een bezoek brengen aan The Scotch Whisky Experience. Tijdens de experience word je verteld over het stookproces van whisky en de verschillende whisky regio’s in Schotland. Natuurlijk mag je na de leuke uitleg zelf whisky proeven. En als souvenir mag je het whisky glas mee naar huis nemen.

In hetzelfde gebouw vind je Amber Restaurant. Drink hier nog een van de ontelbare whisky’s die de bar van het restaurant rijk is. Of schuif aan voor heerlijk eten. Leuk is dat er Schotse tapas op de kaart staan. Waarbij Haggis een van de gerechtjes is. Een typisch Schots gerechtje wat je een keer geprobeerd moet hebben.

6. Harry Potter wandeling

De Harry Potter fans kunnen in Edinburgh wandelend op pad met een gids die je alles verteld over het ontstaan van Harry Potter. Schrijfster J.K Rowling heeft in de cafés van Edinburgh de boeken van Harry Potter geschreven. Ze heeft de stad en de omgeving gebruikt als inspiratiebron voor haar boeken. Zo zijn meerdere namen, waaronder die van ‘hij die niet genoemd mag worden’ geïnspireerd op namen van het Greyfrairs kirkyard (kerkhof).

7. Greyfriars Bobby

Verder vind je op Greyfriars kirkyard het verhaal van het hondje Bobby. De terriër bleef 14 jaar na het overlijden van zijn baasje het graf van zijn baas bewaken.

8. Carlton Hill en Arthur’s Seat

Beide uitkijkpunten geven je een prachtig uitzicht over de stad. Arthur’s Seat is een oude uitgedoofde vulkaan aan Holyrood Park, waar je prachtig kan wandelen. Op de top zie je uit over Edinburgh. Een ander uitkijkpunt is vanaf Carlton Hill. Hier vind je mooie oude monumenten waaronder het National monument en het Nelson monument.

9. Dean Village

Dean Village vind je een half uur van het oude centrum van Edinburgh. Je vindt hier mooie pleinen en woningen en is nog (iets) minder bekend onder de toeristen.


10. Dag bus tour Schotland

Vanuit Edinburgh is het mogelijk om een dagtocht van 12 uur per bus te maken de Schotse Hooglanden (Highlands) in. Zo kan je een glimp opvangen van dit prachtige land. Er zijn bustochten die richting het meer van Lochness gaan of naar het Glenfinnan Viaduct om de Hogwarts Express te bewonderen.

Tip! GetYourGuide is een ideale website om activiteiten in Edinburgh mee te boeken.

20 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page