top of page

Reisroute Oost Canada: op zoek naar natuur en wildlife

Deze reisroute van drie weken door Oost Canada begon voor ons in Montreal en eindigde in Toronto. De reis stond in het teken van natuur, soms wat cultuur en natuurlijk wildlife. In deze reisblog lees je er alles over.

Montreal

Montreal is een leuke stad om te bezoeken. Er is genoeg te zien en te doen. Wat je niet mag missen is de Basilisk Notre Dame. Deze prachtige kerk met alle blauwtinten is zeker het bezoeken waard (zie foto hieronder). Old port is het deel van de stad dat bekend staat om zijn ondergrondse stratenstelsel. In de winter hoeven de inwoners dan niet buiten in de kou over straat maar maken ze gebruik van dit ondergrondse stelsel. Wie lekker buiten wil wandelen en de stad van een afstand wilt bekijken gaat naar Parc du Mont-Royal. Je wandelt naar een hoge berg aan de rand van de stad. Vanaf de Kondiaronk Lookout heb je een prachtig uitzicht over de stad. Iets verderop vind je de grote kathedraal Oratoire St-Joseph. Ga aan het eind van de dag lekker shoppen en een drankje doen in een van de vele bars aan Rue St. Denis (Quartier Latin).

Eettip! Poutine is een typisch (Oost) Canadees gerecht. Het bestaat uit friet met kaas en jus. Dit moet je een keer gegeten hebben als je in (Oost) Canada bent.

Riviere du Loup

Deze plek doe je aan op doorreis richting het schiereiland Gaspésie. Bezoek onderweg Parc national du Bic: Een klein park waar je goed zeehonden kan spotten. Beste plek om zeehonden te spotten is the Pointe-aux-Épinettes observation area, van half tot hoog tij, en the Anse aux Bouleaux observation area bij laag tij.

Saint Anne des Monds

Dit is je uitvalbasis om Parc national de la Gaspésie te bezoeken. Je kan hier prachtige wandelingen maken en als je geluk hebt dieren spotten. Op de trails naar Mont Jacques Cartier en Mont Albert worden vaak kariboes gezien. Elanden kan je het beste spotten bij Mont Ernest-Laforce en Lac Paul. En Rivière Sainte-Anne is een makkelijke plek om zalmen te spotten.

Percé

Je bezoekt Percé als uitvalbasis voor een bezoek aan Parc national de l'Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé. Op dit eiland tref je een enorme kolonie Jan van Genten (vogels). De Jan van Genten zijn te zien vanaf mei t/m 8 oktober. Er gaan iedere dag meerdere boottochten tussen 9.00-17.00 uur (ieder half uur) naar het eiland. Kosten zijn gemiddeld $25/30 p.p voor de boot en $8,50 parkfee en $8 parkeerkosten. Eenmaal op het eiland lopen meerdere wandelroutes naar de kolonie. De kortste route is 45 min (2,8km) lopen en is goed onderhouden.

Percé Rock: hier kom je met de boot langs. Het punt Belvédère du Mont Sainte-Anne biedt een prachtig uitzicht op de Rock vanaf de kust.

Forillon National Park

Dit is een prachtig nationaal park op de punt van het schiereiland Gaspésie. Je hebt in dit park kans op het spotten van wildlife zoals zwarte beren, elanden, stekelvarkens, walvissen en bevers. Informeer bij de tourist office waar je de bevers kan spotten en/of ga met een ranger mee op pad bij avondschemer! Erg de moeite waard.

Cap Bon Ami is het mooiste strand van dit park (zie foto hieronder). Het is een klein stukje trappen lopen vanaf de parkeerplaats. Je hebt hier kans op het zien van walvissen en zeehonden. Wandel vanaf het strand van Cap Bon Ami naar de top van Mont-St-Alban voor een mooi uitzicht, een route van zo'n twee kilometer redelijk steil omhoog. Onderweg zijn er talloze uitzichtpunten waar je even op adem kunt komen.

Wie nog meer van wandelen houdt rijdt naar de parkeerplaats L'Anse-aux-Amérindiens. Hier start een 8 kilometer lange rondwandeling naar het uiterste tipje van de 95 meter hoge kaap Cap Gaspé. Er zijn ook mooie kortere wandelingen te maken waaronder de Prélude à Forillon-wandelroute van 0,6 kilometer. De wandeling start bij het Interpretation Center en leidt je langs prachtige uitzichten op de zee en de bergen. De La Chute-wandeltocht brengt je binnen een half uur naar een 17 meter hoge waterval (zie foto hieronder).

Matane

Matane is een plek waar je overnacht om de volgende morgen de ferry te nemen naar de overkant van de Saint Laurence, om daar je weg te vervolgen naar Tadoussac voor het zien van walvissen.


Centre d'interpretation et d'observation de Cap-de-Bon-Desir (Les Bergeronnes): Hier moet je onderweg naar Tadoussac echt even stoppen! Vanaf de rotsen van Cap-de-Bon-Désir kun je goed walvissoorten spotten (zie onderstaande foto's).

Tadoussac /Saguenay–St. Lawrence Marine Park

Tadoussac is de oudste handelspost van Canada en stamt uit 1598. Deze plek doe je aan voor het zien van walvissen in Oost Canada. Boek een whale watch tour en ga op zoek naar de witte dolfijn (beluga), vinvis, dwergvinvis, bultrug walvis en blauwe vinvis.

Een andere aanrader is Sentier de la Pointe-de-l'Islet Trail (0,8 km heen), die naar Islet Point leidt. Hier heb je kans om de beluga's te spotten, die zich door de fjord bewegen. Bezoek ook het Marine Mammal Interpretation Centre (CIMM). Hier leer je meer over de beluga’s en walvissen die in dit gebied leven.

Quebec City

Quebec is een knusse Franstalige stad, erg leuk om te bezoeken. Quebec kent een oud gedeelte, opgesplitst in Old upper town en Old lower town. Er is een lift die je omhoog en naar beneden kan brengen. Quebec Place Royale is het oudste en meest Europees ogende stukje van de stad. Bij Marché du Vieux Port kan je lokale leuke producten shoppen.

Le Château Frontenac is een indrukwekkend hotel midden in Quebec wat zich huisvest in het kasteel wat uitkijkt over de St. Lawrence River. Via de Terrasse Dufferin (board-walk) kan je prachtig langs het hotel en het water lopen en als je iets omhoog loopt bij The Plains of Abraham heb je een mooi uitzicht over het hotel. Quebec kent ook het grootste fort van Noord-Amerika, genaamd La Citadelle, wat je tegen betaling kan bezoeken.

Ottawa

Ottawa is de hoofdstad van Canada. Als je vooraf boekt kan je een bezoek brengen aan het parlementsgebouw (Parliament Hill) van Canada (zie onderstaande foto). Vanaf hieruit regeert de Canadese regering. Op een kwartier lopen van Parliament Hill tref je de Byward Market met verschillende shopjes en restaurants. Ottawa staat bekend om zijn kanaal Rideau Canal. In de winter zie je hier mensen schaatsen en in de zomer varen er boten overheen.

Algonquin Provincial Park

Algonquin is een populair natuurpark in Oost-Canada. Door Algonquin Provincial Park loopt de Frank MacDougall Parkway (Highway 60). Dit is feitelijk ook de enige toegankelijke route in het park. Je kan in dit park heerlijke wandelingen maken, kajakken, kamperen en fietsen. Zo rond de laatste twee weken van september en de eerste week van oktober is het extra druk in het park. Dan staan de bossen in rood, geel en goud te vlammen: het tijdstip van de Fall Colours, de herfstkleuren, ook wel Indian Summer genoemd. Verwacht rond die tijd ook veel toerisme in het park.

In het park heb je kans op het zien van vele dieren, zoals elanden, wolven, beren en bevers! Het visitor centre geeft dagelijks aan wat en waar er in het park wildlife gezien is.

Onderweg naar de Niagara Falls

St. Jacobs, Ontario: Het kleine St. Jacobs is een grote publiekstrekker in de Waterloo-regio. Toeristen komen er vanwege de mennonietengemeenschap en de farmers market.

Niagara Falls

Niagara Falls is de must see in Oost Canada, aan de grens met Amerika. Je kunt de waterval vanaf meerdere punten bekijken zowel aan de Canadese kant als aan de Amerikaanse kant. Ook kan je vanaf het water met een boot de waterval van dichtbij ervaren.

Niagara-on-the-Lake (aan Lake Ontario): is leuk om te bezoeken, het is een oud stadje met nog veel kenmerken uit de 19de eeuw. Vol met leuke authentieke winkels en restaurants.

Toronto

Sluit je reis af in het bruisende Toronto. Waarbij een bezoek aan de CN Tower niet mag ontbreken.

315 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page