top of page

Hoe spot je wildlife in West Canada

Wil je weten welke dieren je in West Canada kan zien, wat de beste spotplekken zijn en aan welke gedragsregels jij je moet houden bij het spotten van wildlife, lees dan deze reisblog die in het teken staat van wildlife in West Canada.


Welke dieren kan je zien in West Canada

De dieren die in West Canada regelmatig gezien worden zijn: zalmen, eekhoorns (waaronder chipmuncks en ground squirrels), bergmarmotten, vossen, stekelvarkens, wasberen, bevers, coyotes, herten (waaronder de Elk/Wapiti), elanden, zeearenden, zwarte beren, grizzly beren, dikhoornschapen, berggeiten en bizons. In de wateren rondom Vancouver Island heb je ook kans op het zien van zeeleeuwen, dolfijnen, zeeotters en walvissen (waaronder de bultrugwalvis, grijze walvis en de orka). Verder leven er nog meer dieren in Canada, waaronder de poema (cougar), de veelvraat (wolverine), de lynx en de wolf. Deze dieren worden zelden waargenomen door toeristen.

Hoe spot je wildlife in Canada?

Als je wilde dieren wilt spotten in Canada moet je rekening houden met een aantal factoren:

1) Het tijdstip waarop je de wilde dieren wilt gaan zien

De meeste dieren zijn het beste te spotten vroeg in de ochtend of later op de avond, wanneer het gaat schemeren. Dit komt omdat het dan minder druk is en de temperatuur vaak aangenamer is voor de dieren dan overdag.

2) Welke tijd van het jaar je Canada bezoekt

Sommige dieren zie je in bepaalde seizoenen beter dan andere dieren. Denk bijvoorbeeld aan een beer die slaapt in de winter, terwijl de eland dan juist beter zichtbaar is op en aan wegen. In Canada zorgt vooral de zalmtrek eind zomer voor veel eten voor dieren wat de kans op het zien van beren, zeearenden, walvissen, orka's en wolven vergroot.

3) De plekken waar de dieren leven

Als je weet op welke plekken in West Canada de dieren leven, kan je met een bezoek aan deze plekken je kans op het zien van wildlife vergroten. Ook is het goed om te weten of de dieren op de grond leven of bijvoorbeeld zoals het stekelvarken in de boom. Informeer ook eens bij het bezoekerscentra (visitor centre) of ze recent nog dieren hebben waargenomen. Houdt er rekening mee dat Parks Canada sommige periodes plekken tijdelijk kan afsluiten, zodat dieren de kans hebben veilig te leven en hun jongen groot te brengen.

Tip! Parks Canada behoudt de nationale parken in Canada en de dieren die hier leven. Hun website geeft per nationaal park uitgebreide informatie over ieder dier die daar leeft.


Let op! De dieren die je wilt zien zijn wild. Dit geeft geen garantie om de dieren dan ook daadwerkelijk te zien. Je vergroot je kansen om de dieren te zien als je rekening houdt met bovenstaande factoren.

Beste spotplekken

Na meerdere malen West Canada te hebben bezocht zijn dit voor mij de beste spotplekken om dieren te zien in West Canada:

Beren: Beren komen na de winter naar lager gelegen gebieden om op zoek te gaan naar plantaardig voedsel. Je kan ze dan regelmatig in begroeiing langs de kant van de weg zien. De beren die aan de kust en op Vancouver Island leven zullen zich op het moment van de zalmtrek vooral laten zien aan de kust en bij rivieren waar de zalmen zich bevinden.

-Aan de Bow Valley Parkway (Hwy 1A) tussen Banff en Lake Louise.

-Maligne Road in Jasper National Park.

-De weg naar het Olympisch park in Whistler.

-Vancouver Island: bij Tofino met een boottour langs de kust.

-Vancouver Island: vanuit Telegraph Cove kan je met een boottour van o.a. Tide Rib grizzly adventures grizzly beren zien in de Knight Inlet in september.

-Vancouver Island: vanuit Campbell River kan je met een boottour met o.a. eagle eye adventures grizzly beren zien in de Toba Inlet in september.

-Tijdens de zalmtrek kan je beren ook regelmatig vinden bij salmonhatchery's.


Walvissen: Vancouver Island is bij uitstek de plek om wilde orka's en walvissen te zien. In de wateren rondom Vancouver Island leven een aantal vaste groepen (pods) orka's. Er zijn meerdere plekken vanaf het eiland waar je whale watch tours kan doen, waaronder Campbell River, Telegraph Cove, Tofino en Victoria. In de winter kan je aan de kust van Tofino ook de grijze walvis in grote getalen waarnemen. Zelf heb ik goede ervaringen met Eagle Eye Adventures in Campbell River, van de Nederlandse eigenaren Jos en Rentia. Zij nemen je vol enthousiasme mee het water op en kunnen je veel over de orka's vertellen. Ook dragen zij bij aan onderzoek naar de populatie orka's in de wateren rondom Vancouver Island.

Zeearenden: zie je vooral aan de west kust en op Vancouver Island nabij het water in bomen. Ook zit er een nest bij Medicine Lake in de boom in Jasper National Park waar je ze kan zien.


Dikhoornschapen: kan je aantreffen op Sulpher Mountain in Banff, als je met de gondola omhoog gaat of aan de overkant op Mount Norquay, waar je met de auto omhoog kan rijden. In de winter kan je de dikhoornschapen vaak zien op de lege oever van Medicine Lake.


Eekhoorns: tref je overal in de nationale parken in en rondom bomen aan.


Elk: wonen in grote aantallen in Banff en Jasper National Park. Met een beetje geluk lopen ze in Jasper over de camping. Of je ziet ze over de weg lopen. In de winter zoeken ze hoger op de bergen beschutting.


Coyotes: sluipen door open velden op zoek naar eten. Kijk vooral uit bij tramrails naar coyotes, zoals net buiten het dorpje Banff en in Jasper, waar coyotes op zoek gaan naar dood gereden dieren.


Wasberen: leven overal maar in het bijzonder in Stanley Park in Vancouver. Wij zagen een hele familie wasberen bij het bruggetje bij de uitloper van het Lost Lagoon meer in Stanley Park.


Elanden: zijn de afgelopen jaren helaas uit Banff National Park weg getrokken. Je kan ze nog wel in Jasper National Park vinden. De eland laat zich in de zomer minder snel zien. In de winter zoekt de eland de wegen op om het gestrooide zout eraf te likken. En biedt de weg een sneller ontsnappingsmogelijkheid t.a.v. roofdieren.


Bizons: kan je het beste zien in Elk Island National Park, een half uur buiten Edmonton. Je hebt in het park de Bison Loop Road waar je goede kans hebt bizons te zien.


Gedragsregels voor het zien van wildlife

-Voer geen wilde dieren: dit is illegaal en staan boetes en straffen op.

-Houd gepaste afstand: dit betekent 30 meter van elk, hert, schaap en eland. En 100 meter van wolven, coyotes, beren en poema’s.

-Blijf in je voertuig, stap niet uit.

-Pas je snelheid aan en rijdt door wanneer er files (traffick jams) ontstaan.

-Houd honden aan de lijn

-Gebruik van drones is verboden in de nationale parken van Canada


Voor wie het leuk vindt: zie hier een filmpje van Parks Canada over alle wildlife regels die gelden in Canada. Op de website van Parks Canada vind je hier nog meer uitleg over het veilig omgaan met wilde dieren.

Bear safety

In bezoekerscentra (visitor centers) in de nationale parken en bij toeristen informatiepunten (tourist office) liggen vaak folders met richtlijnen wat je kan doen bij een plotselinge ontmoeting met een beer. Hiervoor zijn een aantal gedragsregels opgesteld zoals: stop, blijf rustig, praat tegen de beer, loop langzaam achteruit, maak jezelf groot en laat je rugzak niet vallen maar op je rug. Het is goed om je bewust te zijn van deze gedragsregels, dus lees ze goed door. Wil je dit al doen voordat je naar Canada vliegt dan kan je alle bear safety gedragsregels hier alvast vinden.

Parks Canada adviseert bearspray aan te schaffen ter bescherming tegen beren, maar ook tegen ander groot wildlife tijdens het wandelen, fietsen, picknicken en kamperen. Mocht je onverwachts het pad kruisen met een beer, en de beer reageert agressief, dan kan je de bearspray gebruiken die ervoor zorgt dat de beer weg gaat vanwege de vervelende geur die uit de bearspray komt. Gebruik de spray enkel bij onverwachte ontmoetingen waar je de afstand niet kan vergroten tussen jou en het dier en je niet nabij of in een voertuig bent. Of je de bearspray aan wilt schaffen is je eigen keuze, sommige toeristen doen het wel, andere ook weer niet. Dit heeft vooral te maken met de prijs van de bearspray en de activiteiten die je tijdens je reis wilt ondernemen. De bearspray kan je lokaal aanschaffen bij enkele outdoor winkels. Klik hier voor instructies over het gebruik van de bearspray.


Ik hoop je met deze reisblogs een aantal tips te hebben gegeven voor het zien en omgaan met wildlife tijdens je reis in West Canada. En ik hoop dat je veel dieren op een veilige afstand mag zien en bewonderen!

152 weergaven0 opmerkingen
bottom of page