top of page

Orka’s spotten in Noord-Amerika

In deze reisblog lees je waar je in Noord-Amerika het beste wilde orka's (killer whales) kan spotten. Al deze plekken in Noord-Amerika heb ik zelf aangedaan en heb ik het geluk gehad deze prachtige dieren te zien.


Aquarium/parken versus in het wild levende orka's.

De meeste mensen zien orka's in gevangenschap bij Seaworld. Onderzoek door o.a. dokter Ingrid Visser laat zien dat orka's in gevangenschap ongelukkig zijn en dat de orka's gedragingen laten zien van o.a. agressie die je bij wilde orka's niet ziet. Ga daarom als je de kans hebt op whale watch safari en ontmoet orka's in het wild. Je betaling draagt vaak bij aan onderzoek naar de wilde orka populatie. En je leert over de natuurlijke gedragingen van deze dieren.


Goede plekken om wilde orka’s te zien in Canada en de Verenigde Staten.

Vancouver Island – West Canada: Vancouver Island is bij uitstek de plek om wilde orka's te zien! In de wateren rondom Vancouver Island leven een aantal vaste groepen (pods) orka's. Er zijn meerdere plekken vanaf het eiland waar je whale watch tours kan doen. Veel mensen doen een tour vanuit Victoria of Telegraph Cove. Vanuit Tofino is de kans op andere walvissen zoals de grijze walvis groter. Sla vooral Campbell River niet over! Hier vind je Eagle Eye Adventures van de Nederlandse eigenaren Jos en Rentia. Zij nemen je vol enthousiasme mee het water op en kunnen je veel over de orka's vertellen. Ook dragen zij bij aan onderzoek naar de populatie orka's in de wateren rondom Vancouver Island.

San Juan eilanden -Washington, VS: rondom de San Juan eilanden heb je een goede kans om orka’s te spotten. Via o.a. Island Adventures kan je vanaf Anacortes of Everett (afhankelijk van het seizoen) een whale watch tour doen tussen de San Juan eilanden door.


Monterey bay -Californië, VS: Hier zie je voornamelijk humpback whales (zomer) en grey whales (winter). Toch licht ik deze tour uit omdat de whale watch tours hier relatief goedkoop zijn t.o.v. bovenstaande plekken en je ook hier kans hebt op het zien van orka's. Je vind in Monterey meerdere touraanbieders. Een goede aanbieder vind ik Chris whale watching. De schipper weet veel over de walvissen te vertellen en de boot is niet immens druk waardoor er genoeg ruimte is om foto's te maken.


Andere plekken ter wereld om orka’s te spotten.

-Nieuw-Zeeland: de orka's in de wateren rondom Nieuw-Zeeland reizen veel. Ze verblijven niet lang op een plek. Hierdoor moet je geluk hebben de orka's te zien. Wel kan je vanuit Kaikoura potvissen en dolfijnen zien met whale watch Kaikoura.

-Noorwegen: hier is de kans op orka's het grootst in noord-Noorwegen (o.a. Seglvik) in de winter. De orka's worden soms ook zomers vanaf de Lofoten en Andenes gezien als zij voorbij trekken op zoek naar voedsel. De Andenes is in de zomer een goede plek om potvissen te zien met whale safari Andenes.

-Argentinië, de staat van Gibraltar, Azoren en IJsland worden orka’s ook regelmatig waargenomen.


Orka's zijn wilde dieren, dit geeft helaas geen garantie dat je ze ziet tijdens een whale watch tour. Wil jij jou kans vergroten op het zien van orka's informeer dan bij de touraanbieders wat die dag aan walvissen is waargenomen en maak zo jou inschatting of je een tour boekt. De boten die in de middag uitvaren gaan vaak op zoek naar de walvissen die in de ochtend zijn waargenomen.

Orka feitjes

  • De orka's die je tijdens je whale watch tour tegen komt zijn de transient (vleesetend) orka's of de resident (visetende) orka’s .

  • De orka is de grootste dolfijnsoort die er is.

  • Orka's leven in groepen, ook wel pods genoemd.

  • Het oudste vrouwtje, de matriarch, leidt de groep.

  • Orka's worden ook wel killer whales genoemd.

  • Dokter Ingrid Visser is marine bioloog en dé expert op het gebied van orka's. Zij zet zich in om de wilde orka populaties overal ter wereld op peil te houden en gaat de strijd aan met Seaworld tegen orka's in gevangenschap. Zo zet dokter Ingrid zich nog steeds in om orka Morgan, de gestrande orka in 2010 in Nederland, uit gevangenschap te halen en terug te brengen naar (een beschermd gebied in) zee.


448 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page