top of page

De leukste plekken op Vancouver Island

Vancouver Island ligt aan de westkust van Canada. Het eiland heeft hoge bergen, blauwe meren, ruige kuststroken, witte stranden, watervallen, regenwouden en een diversiteit aan wildlife. Het eiland staat bekend om de zalmtrek die hier jaarlijks in de zomer en het najaar terugkeert en de walvissen die in de wateren rondom het eiland leven. Alles op het eiland is in verbinding met de natuur. Het eiland kent met de komst van de First Nations een rijke geschiedenis die je hedendaags nog terugziet op het eiland.


Om je een beeld te geven van Vancouver Island neem ik je mee met mijn reis die ik zelf september 2022 drie weken over het eiland heb gemaakt.


Vancouver is je uitvalsbasis om Vancouver Island te bezoeken. Vanuit Vancouver kan je met de ferry de oversteek maken naar Victoria of Nanaimo. Je kan er ook voor kiezen eerst de Sunshine Coast van Vancouver naar Powell River aan de westkust van het vaste land te rijden en vandaar de oversteek naar Comox te maken. De Sunshine Coast is erg mooi, al vind ik de dorpjes een beetje vergane glorie. Mijn reis startte, na het rijden van de Sunshine Coast, in het hoge Noorden van Vancouver Island in Telegraph Cove.


Telegraph Cove

Telegraph Cove is een knus pittoresk vissersdorpje met kleine gekleurde houten gebouwen op palen. Vanuit hier kan je walvis- en berenexcursies en kajaktochten ondernemen. Telegraph Cove staat bekend als ‘orka hoofdstad’ van het eiland. Wij hebben hier een fantastische dag op het water gehad met humpback whales (bultrug), orka’s, dall porpoises en white sided dolphins. Ook hebben we grizzlyberen gezien met de boot in de Knight Inlet, waar we vanuit Telegraph Cove naartoe zijn gevaren. Bezoek voor je tour even het knusse Whale Interpretive Centre (WIC) waar je meer kan leren over alle walvissoorten in de wateren rondom Vancouver Island. Rondom Telegraph Cove is verder niet veel te doen behalve een bezoekje brengen aan Port McNeill en Port Hardy. Wij vonden het eten in Gus sport's bar in Port McNeill erg goed.

Campbell River

Na Telegraph Cove zijn wij afgezakt naar het midden oosten van Vancouver Island, naar Campbell River. Campbell River ligt nabij het Strathcona Provincial Park waar je heerlijk door de bergrange van het eiland kan wandelen. Hier vind je ook prachtige meren en watervallen. Ook vind je in Campbell River Elk Provincial Park waar je leuk kan wandelen en de Elk Falls kan bewonderen d.m.v. de nieuwe Elk Suspension Bridge. Verder is ook hier de mogelijkheid het water op te gaan op zoek naar walvissen en andere dieren. Vanaf september gaan er excursies op zoek naar beren. Wij hebben een walvistocht gedaan en prachtige humpback whales en sealions gezien. De kers op de taart was voor mij het zien van zwarte beren nabij de Quinsam River Hatchery. Vanaf september komt hier de zalmtrek binnen en kan je bij schemer zwarte beren zien vissen op zalm. Campbell River zelf is geen bijzonder plaatsje maar de omgeving qua natuur en dieren is zeker een stop waard.

Tofino/Ucluelet

Het pareltje aan de westkust van Vancouver Island. Het is een stukje rijden maar de route ernaar toe is mooi. Eenmaal aangekomen bij de westkust vind je ruige kustlijnen, het prachtige regenwoud van het Pacific Rim National Park en ideale surfstranden. Ucluelet heeft de Pacif Coast Trail die prachtig is om te lopen, vooral de Lighthouse Loop. Tofino is een lay back dorpje wat vooral uit surfliefhebbers bestaat. Een leuke plek met restaurantjes, foodtrucks (Tacofino en Wildside grill!) en shopjes. Long beach is een ideaal strand om te surfen en de zonsondergang te bekijken. En voor de walvisliefhebber die ik ben, hebben wij ook een walvistour in Tofino gedaan op zoek naar grijze walvissen en zeeotters. Ook zagen we hier een Mola Mola (maanvis). Voor wie inmiddels geen zwarte beren nog gezien heeft, vanaf Tofino kan je ook met een boottocht zwarte beren spotten. Of degene die in september/oktober er zijn kunnen een gratis kijkje nemen bij de Thornton Creek Hatchery. Zodra hier de zalmen binnen komen, worden er ook zwarte beren gespot. Gebruik verder nog een dag om de toegankelijke (korte) wandelingen te lopen door het prachtige regenwoud van het Pacific Rim National Park tussen Tofino en Ucluelet in.


Stop onderweg naar Sooke/Victoria (het zuiden van het eiland) even bij Goat's on the Roof. Een leuke oude handelsmarkt waar je echte geiten op het dak ziet grazen.

Sooke

Sooke ligt ten westen van Victoria aan de westkust. Een plek die niet veel mensen bezoeken. Toch hebben we deze stop ingepland voor het zien van prachtige stranden met watervallen, dieren en mooie natuur. Sooke heeft de Sooke Potholes waar je prachtig langs kan wandelen. Ook het Wiffin Spit park is een mooie wandeling. Voor dieren kan je een bezoek brengen aan het Sheringham Lighthouse, 20 minuten buiten Sooke. Wij zagen hier op afstand, orka's, humpback whales en sealions. Echt super zo van de kant. Iets verderop van het lighthouse vind je mooie stranden. Bezoek zeker Sandcut Beach en Mystic Beach, op deze stranden kan je watervallen over de rotsen het strand op zien komen. Verder kan je in Sooke als je geluk hebt zwarte beren tegenkomen. Wij hebben ze niet gezien, maar mochten geregeld stoppen voor herten langs de weg en hebben nog even gezwaaid naar de wasbeer in de boom naast onze B&B.

Victoria

Victoria is een plaatje wat je zeker aan wilt doen als je op Vancouver Island bent. Het kent veel Britse invloeden, wat erg leuk is. Bezoek het Royal BC Museum, voor tentoonstellingen over de natuur en het ontstaan van BC. Ook hebben ze een verdieping met artefacten van de First Nations. Loop daarna door naar de kleurrijke fisherman's warf waar je even wat lekkers kan gaan eten. Of ga high tea'en in het luxe Fairmont Empress Hotel. En als je dan net als mij nog geen genoeg hebt kunnen krijgen van alle dieren, dan kan je ook in Victoria een whale watch tour doen. Wij waren naar Race Rocks gevaren, een beschermd natuurgebied, waar wij humpback whales, harbour porpoises en sealions zagen.


Na Victoria was onze eindstop Vancouver. En voor wie er dan is tijdens de NHL, het is echt leuk een ijshockeywedstrijd mee te pakken bij de Vancouver Canucks!106 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page