top of page

De steden van Oost-Canada

Oost-Canada kent vier grote steden; Montreal, Quebec City, Ottawa en Toronto. Ieder stad heeft zijn eigen charmes en bezienswaardigheden. In deze reisblog neem ik je mee naar voor mij de leukste bezienswaardigheden in deze steden.


Montreal

Montreal is een leuke stad om te bezoeken. Er is genoeg te zien en te doen. Wat je niet mag missen is de Basilisk Notre Dame. Deze prachtige kerk met alle blauwtinten is zeker het bezoeken waard (zie foto hieronder). Old port is het deel van de stad dat bekend staat om zijn ondergrondse stratenstelsel. In de winter hoeven de inwoners dan niet buiten in de kou over straat maar maken ze gebruik van dit ondergrondse stelsel. Wie lekker buiten wil wandelen en de stad van een afstand wilt bekijken gaat naar Park du Mont-Royal. Je wandelt naar een hoge berg aan de rand van de stad. Vanaf de Kondiaronk Lookout heb je een prachtig uitzicht over de stad. Iets verderop vind je de grote kathedraal Oratoire St-Joseph. Ga aan het eind van de dag lekker shoppen en een drankje doen in een van de vele bars aan Rue St. Denis (Quartier Latin).


Eettip! Poutine is een typisch (Oost) Canadees gerecht. Het bestaat uit friet met kaas en jus. Dit moet je een keer gegeten hebben als je in (Oost) Canada bent.

Quebec City

Quebec City werd in 1608 gesticht aan de St. Lawrence River als eerste permanente nederzetting van de Franse kolonie Nieuw-Frankrijk. Vanwege alle Franse invloeden wordt Quebec City het Canadese Parijs genoemd. De hoofdtaal is hier Frans. Quebec City kent een oud stadsgedeelte 'old town', wat opgedeeld is in lower en upper town. Er is een lift die je omhoog en naar beneden kan brengen. Waar je in lower town veel galerijen, antiquaren en knusse restaurantjes tegenkomt, vindt je in de upper town de toeristische souvenirshops, grote muurschilderijen en de trekpleisters als het stadhuis en de Notre Dame van Quebec. Place Royale is het oudste en meest Europees ogende stukje van de stad. Le Château Frontenac is een indrukwekkend hotel midden in Quebec wat zich huisvest in het kasteel wat uitkijkt over de St. Lawrence River. Dit kasteel dateert uit 1883. Via de Terrasse Dufferin (board-walk) kan je prachtig langs het hotel en het water lopen en als je iets omhoog loopt bij The Plains of Abraham heb je een mooi uitzicht over het hotel. Quebec kent ook het grootste fort van Noord-Amerika, genaamd La Citadelle, wat je tegen betaling kan bezoeken.


Eettips! Voor wie graag tussen de locals en knus wilt eten is in lower town Buffet de L'antiquaire aan te raden voor ontbijt/lunch/diner. Ga je liever naar de markt voor lokale etenswaren bezoek dan Marché de vieux port in lower town. Daarnaast is de plaatselijke lekkernij de Beaver Tail. Deeg wat gefrituurd wordt waar je zelf een zoete topping (suiker, kaneel, chocolade, banaan) op kan kiezen. Ga je liever voor iets hartigs probeer dan Poutine. Dit is friet, met jus en kaas. Canadese eten dit als hoofdmaaltijd en vinden het lekker ook.

Ottawa

Ottawa is de hoofdstad van Canada. Als je vooraf boekt kan je een bezoek brengen aan het parlementsgebouw(Parliament Hill) van Canada. Vanaf hieruit regeert de Canadese regering. Op een kwartier lopen van Parliament Hill tref je de Byward Market met verschillende shopjes en restaurants. Ottawa staat bekend om zijn kanaal Rideau Canal. In de winter zie je hier mensen schaatsen en in de zomer varen er boten overheen.

Toronto (omgeving CN Tower)

Toronto is een echte metropool met moderne hoogbouw. Zodra je aan komt rijden is het druk op de weg. File de stad in is niet te voorkomen. De CN Tower bezoek je op een heldere dag. Je kan op 447m hoogte komen in de toren. Om de CN Tower heen staan immense wolkenkrabbers. En je vind een aantal oude locomotieven tentoongesteld staan. Naast de treinen vind je de steamwhistle brewering, de plaatselijke brouwerij met lekker bier. Iets verder op bevind zich het Harbourfront Centre met uitzicht op Lake Ontario.

Omdat ik maar 1 dagje in Toronto ben geweest heb ik alleen dit stukje van Toronto gezien.


27 weergaven0 opmerkingen
bottom of page