top of page

Reisroute Nieuw-Zeeland: op zoek naar natuur en wildlife

Deze reisblog beschrijft mijn reisroute van 3 weken met de auto over beide eilanden. Ik geef je in deze reisblog veel tips voor het zien van natuur en wildlife in Nieuw-Zeeland.


Reisroute

Start Noordereiland: Auckland - Coromandel - Rotorua - Tongariro National Park - Wellington - Ferry naar Zuidereiland: Picton - Abel Tasman National Park - Kaikoura - Hokitika - Westland National - Wanaka - Fiordland National Park - Dunedin - Akaroa- Christchurch.


Auckland

Auckland is door Lonely Planet benoemt tot de nummer 1 van beste steden om te bezoeken in 2022. De omgeving rondom de stad kent vele vulkanen, prachtige eilandjes voor de kust, zwarte stranden en hoge golven.


Jan van Genten kolonie ofwel Muriwai Gannet Colony: 1 uur rijden vanaf Auckland kan je een grote kolonie Jan van Genten bewonderen. Het beste te bezoeken tussen Augustus -Maart. Een kleine wandeling vanaf de parkeerplaats brengt je bij een uitkijkpunt met een uitzicht op 1200 Jan van Genten paren.

Coromandel Peninsula

De Coromandel Peninsula ligt aan de oostkust van het Noordereiland. Je bezoek de Coromandel Peninsula als je houd van zon, zee en strand. De sfeer is hier relaxed en de activiteiten vinden lekker buiten plaats. Hahei is een prima uitvalbasis voor een verblijf in deze regio.


Cathedral Cove: Cathedral Cove is een fotogenieke plek (zie foto rechts onder) en is te bereiken vanuit de plaats Hahei na een korte pittige wandeling van 40 minuten. Je kan er niet met de auto komen. Mocht je niet willen wandelen, huur dan een Kayak (tour) en bezoek de Cathedral Cove vanaf het water.

Hot water beach: Dit strand staat bekend om zijn warmwaterbronnen die bij eb te bereiken zijn. Houd rekening met het getijde, twee uur voor of na laag water zijn de warmwaterbronnen bereikbaar. Huur een schepje om je eigen kuil te graven en geniet van je eigen heet water poeltje.

Snorkelen: Gemstone Bay en Stingray Bay, beiden te vinden onderweg naar de Cathedral Cove, zijn ideale plekken om te gaan snorkelen. Je ziet een diversiteit een vis en als je geluk hebt komt er een pijlstaart rog voorbij zwemmen.

Kajakken: Je kan hier prachtig kajakken over de helder blauwe zee. Zo boek je een tour naar Cathedral Cove of doe de Remote coast tour met het kajakbedrijf kayaktours.

Eten: Een aanrader om te gaan eten in Hahei is the Pour House. Een lokale brouwerij met heerlijke pizza’s. Je bestelt aan de bar en het eten wordt aan je tafel gebracht.


Onderweg naar Rotorua

Hobbiton tour: bezoek onderweg de filmset van Lord of the Rings. Je kunt de filmset alleen bezoeken met een guided tour van 2 uur. Boek vooraf want de plek is erg toeristisch! Bekijk de site voor de kosten en reservering.


Blue spring Putaruru / Te Waihou Walkway: Ook een stop waard zijn de Blue Springs, een prachtig helder blauw riviertje waar je langs op kan lopen.

Rotorua

Rotorua is het geothermische gebied van Nieuw-Zeeland en de Maori hoofdstad. Er zijn hier veel activiteiten in de natuur te doen:

Bezoek een van de geothermische gebieden:

Te Puia: bekendste ‘thermal valley'. Dit is het meest bezochte park onder toeristen. Te Puia heeft ook een kiwi conservation centre wat je kan bezoeken.

Waimangu volcanic valley: dit park is het jongste vulkanische gebied in de omgeving

Orakei korako: dit park is minder bekend. Het Orakei Korako staat bekend om zijn geisers.

Wai-O-Tapu thermal wonderland: Dit kleurrijke en meest gevarieerde geothermische gebied ligt 29 km ten zuiden van Rotorua. In Wai-O-tapu vind je de kleurrijke Champagne pool (zie foto rechts onder). Het gebied ligt vol met ingezakte kraters, koude en kokende modderpoelen, zwavelgrotten en sintelterrassen.


Whakarewarewa village: Je bezoekt hier een van de Maori dorp die Rotorua kent met al zijn gebruiken midden in een geothermisch gebied.

Tamaki Maori Village; is het andere Maori dorp wat je kan bezoeken.


Urewera National Park: is het op twee na grootste nationaal park van Nieuw-Zeeland. Je kan hier wandelen en mountainbiken.

Whakarewarewa Forest: een prachtige plek om te wandelen én te mountainbiken tussen de redwoods (hoogste bomen ter wereld, die voornamelijk in de VS voorkomen). Of wandel door de toppen van de bomen d.m.v. de treewalk (in de avond mooi verlicht). Het park is gratis. De treewalk moet je voor betalen.

Hells gate: is een plek waar je heerlijk kan ontspannen in modderbaden.

Kerosene Creek: deze warmwaterbron/rivier (links onder op de foto) ligt midden in de natuur op zo’n 15 minuten rijden van Rotorua en de toegang is volledig gratis. De groene omgeving in combinatie met het aangenaam warme water uit de rivier maakt dat je hier volledig tot rust komt. Echt een aanrader! Het pad ernaar is van zand en niet geasfalteerd.


Ook staat Rotorua bekend om zijn activiteiten als raften, zipline, luging en zorbing.

Onderweg naar Tongariro National Park

Lake Taupo: Je rijdt langs het grootste meer van Nieuw-Zeeland.

Huka falls: De Huka Falls bestaat uit meerdere watervallen die de moeite waard zijn te bezoeken.

Craters of the Moon: Er is hier zoveel activiteit in de aardbodem dat je overal stoom uit de bodem ziet komen. Via een houten wandelpad loop je langs kraters, borrelende modderpoelen en sissende spleten.

Tongariro National Park

Dit park heeft drie actieve vulkanen: Mt Ruapehu, Mt Ngauruhoe (Mount Doom uit Lord of the Rings) en Mt Tongariro en wordt vooral bezocht door wandelaars.


De Tongariro Crossing: dit is dé wandeling voor de wandelaars. Je moet vooraf boeken welke dag je wilt gaan omdat er maar een beperkt aantal mensen dagelijks de crossing mogen lopen. Het is een pittige wandeling van 19.4 km met veel hoogte verschillen en stijlen stukken. Je doet er daarom 6-8 uur. Ook moet je goed gekleed zijn op alle weersomstandigheden.

De Taranaki Falls wandeling: Deze wandeling loopt naar de Taranaki Falls. De wandeling is 6 km. Advies is om heen via de Lower track te gaan en terug met de Upper. Met de klok mee. Start bij het visitor centre midden in het park.

Tawhai Falls (ook wel Gollums pool van de film Lord of the Rings): Een mooie pool (foto midden onder) om even te bezoeken als je toch in het park bent. De wandeling is 20 min retour.

Wellington

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland doe je aan als je naar het zuider eiland wilt reizen. Dit kan per vliegtuig maar ook per ferry vanuit Wellington naar Picton.


Mt Victoria lookout: Je kan vanaf Mt Victoria lookout mooi uitkijken over wellington en het water. Het uitkijkpunt is bereikbaar met auto. Maar wat veel leuker is om het rode kabeltreintje omhoog te nemen naar Mount Victoria.

Natuurreservaat Zealandia: Dit natuurpark vangt vogels op. Zo kan je tijdens een avondtour de inheemse loopvogel de kiwi zou kunnen spotten.

Waterfront: dit is de plek aan het water waar je alle leuke cafe's en restaurants vindt van Wellington.

Te Papa Tongarewa: Wil je nog wat cultuur opsnuiven dan kan dit in het Nationaal Museum van Nieuw-Zeeland Te Papa Tongarewa. Een bezoek is geheel gratis en de moeite waard.

Zuidereiland

Onderweg naar Abel Tasman NP

Cullen Point lookout: Ligt op ongeveer 30 km (44 minuten) rijden van Picton. Het is vanaf de parkeerplaats 10 minuten lopen naar een uitkijkpunt over de Mahua Sound.

Pelorus Bridge: hier is hobbit opgenomen dat de dwergen in tonnen de rivier af gingen. Vanaf de parkeerplek is het 5 min lopen naar de rivier.


Abel Tasman National Park

Het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland is alleen te bereiken vanaf het water. Dit doe je met een watertaxi, kajak of boottour. Het staat bekend om zijn blauwe wateren, prachtige baaien, gouden stranden en de meerdaagse wandeltocht die je in dit park kan lopen. Ook kan je gewoon een stukje van de wandelroute lopen, van baai tot baai, en kan je dan weer laten ophalen met de watertaxi. Het is handig de watertaxi of kajak van te voren te boeken evenals de overnachtingsplekken in het park voor de meerdaagse wandelaars, omdat het park erg toeristisch is. In het park heb je kans om zeeleeuwen te zien. Soms zwemmen er dolfijnen en orka's voorbij. Het is een schitterend park om te bezoeken.

Onderweg naar Kaikoura

Ohau point lookout: hier tref je een kolonie Fur Seals (pelsrobben).


Kaikoura

Kaikoura staat bekend om zijn wildlife die in de omgeving te vinden is; fur seals, dolfijnen, walvissen (potvissen hele jaar) en orka's (vaak in de periode okt-maart).


Whale watch tour: Ga op zoek naar de reusachtige potvissen die hier leven. De tour is handig om vooraf te boeken. Het is afhankelijk van het weer of er uitgevaren kan worden.

The Point Kean Seal colony: Net buiten het dorp vind je point Kean. Hier tref je vaak al fur seals. Er loopt een prachtige wandeling langs de kust (zie foto midden onder) waar je zeker fur seals tegen gaat komen.

Zwemmen met dolfijnen: Kaikoura is ook een van de plekken in Nieuw-Zeeland om te zwemmen met dolfijnen. Het is verstandig dit vooraf te boeken.

Onderweg via Arthurs pass

*Dit stuk tot en met Westland National Park heb ik zelf niet gereden gezien grote wateroverstromingen in dat gebied in Januari 2020 waarbij de weg deels was weg gespoeld, vandaar dat foto's ontbreken*.

Cave stream: dit is een groot grotstelsel waar water doorheen loopt en jij door het water kan wandelen in de grot.

Arthurs pass National Park: de Devils Punchbowl Waterfall is een bezoek waard. Het is 17 min lopen vanaf de parkeerplaats naar de waterval.

Hokitika

Deze plaats staan bekend om de schitterende zonsondergangen. Wil jij glowwormen zien dan moet je s'avonds naar de noordkant van de stad naar de glow-worm dell, aangegeven vanaf de SH6. Het is gratis en neem je zaklamp mee.


Onderweg naar Fox

Hokitika gorge (35 km vanaf Hokitika): De turquoise Hokitika rivier is zo bijzonder mooi van kleur dat het een absolute must-see van het Zuidereiland is.

Franz Josef Glacier: Loop de Ka Roimata o hine hukatere Track: 1,5 u return (5,4km): ook wel Glacier Valley Walk genoemd. Een wandeling door regenwoud en de vallei, die eindigt bij het platform waar je de gletsjer kunt bekijken.


Westland National Park

Dit park staat bekend om de indrukwekkende Fox gletsjer.

Fox Glacier: Loop de Te ara o tuawe valley walk wandeling tot het uitkijkpunt aan de voet van de gletsjer.

Lake Matheson: ook wel Mirror Lake genoemd. Een fotogeniek meer om te bezoeken.

Onderweg naar Wanaka

Blue Pools: Korte wandeling in Mount Aspiring National Park naar een mooie blauw/groene rivier (pool).

Wanaka

Wanaka ligt prachtig tussen de bergen en is het kleinere zusje van Queenstown. Vooral degene die van meer rust houden verblijven hier.

That Wanaka Tree: het icoon van Wanaka is de boom die in Lake Wanaka staat, een fotogeniek plaatje.

Mt Iron Track: is een populaire korte wandeling met een prachtig uitzicht over Wanaka en omgeving. De track is 4,5 km, loopt in het begin steil omhoog waardoor je er 1,5/2 uur over kan doen.

Roys Peak Track: de populaire langere wandeling met uitzicht over Lake Wanaka en de zuider Alphen is de Roys Peak track. Deze wandeling is 16 kilometer lang en daar doe je 5-6 uur over (zie foto rechtboven)

The Rob Roy Glacier Track: vind je in Mount Aspiring National Park. Deze wandeling is 10 kilometer en duurt 3-4 uur.


Eten: ga langs bij Kai whakapai in het dorp: voor local beer, pizza, heerlijk ontbijt en lunch.

Wijntip: doe een gratis wijnproeverij bij Rippon. Je moet vooraf wel even reserveren.

Onderweg naar Te Anau

Queenstown: Leuke stad met veel sportieve buitenactiviteiten. Geniet van de lekkerste burgers bij Ferg Burger! Het wachten in de rij is het meer dan waard.


Fiordland National Park (verblijf Te Anau)

Dit nationale park staat bekend om de fjorden. De meeste toeristen brengen een bezoek aan de Milford Sound. Daarnaast kan je hier ook de Doubtfull Sound bezoeken. Let op de zandvliegen in dit gebied. Je kan vervelend worden gestoken door zandvliegen in deze omgeving. Trek daarom bedekkende kleding aan.


Milford Sound: is te bezoeken na een 2,5 urige rit van Te Anau naar de Milford sound. De lange route wordt bekroond met een geweldige rit door de Southern Alps. Na het doorkruisen van de Homer Tunnel bereikt u de fantastische wereld van de Milford Sound. Eenmaal aangekomen bij de Milford Sound neem je een boot om vanaf het water de ford te bewonderen.

Doubtfull Sound: is een wat ruigere fjord en minder toegankelijk als de Milford Sound. Je kan hier niet zelf naartoe rijden. Via een tour operator ga je met een boot eerst over een groot meer, daarna met de touringcar over een gravel road totdat je de Doubtfull Sound hebt bereikt. Deze tour duurt de hele dag en door het vervoer is deze tour duurder dan een bezoek aan de Milford Sound. Desondanks in het zeker de moeite waard. Hou wel rekening met het weer want gezien de ligging van de fjord regent het hier bijna dagelijks.

Onderweg naar Dunedin

Nugget Point Lighthouse: Een fotogenieke plek om even te stoppen. Je wandelt naar een uitkijktoren met uitzicht op de oceaan en prachtige rotspartijen. Grote kans dat je de zeehonden en zeeleeuwen hoort en ziet. Het is wel een extra uurtje omrijden onderweg naar Dunedin.


Dunedin “Wildlife Capital of New-Zealand” (Otago Peninsula)

Dunedin is een studentenstad en staat bekend om Nieuw-Zeeland bekendste bier, Speight’s.

Een bezoek aan Duneding en vooral de Otago Peninsula breng je hier vooral voor de dieren.


Little Blue Penquins (foto links onder): je treft de dwerg pinguïn ter wereld op het uiterste puntje van de Otagi Peninsula bij Taiaroa Head. De meeste pinguïns komen rond 16.00 uur uit de zee aan land waar ze zich op de rotsen gaan nestelen. The Royal Albatross Centre biedt Little Blue Penguin viewing tours iedere avond vanaf Taiaroa Head. Erg leuk om te doen. Handig om vooraf te boeken.

Sandfly Bay (foto rechtsonder): hier tref je met een beetje geluk bij het vallen van de avond de Yellow-eyed penguins (middelste foto onder) en de Hooker sea lions. De weg naar het strand toe is even ploegen door het zand, dus neem hier de tijd voor.

Allans Beach: mooie strand om te wandelen met Hooker sealions waar je even omheen moet lopen.

Taiaroa Head Koning Albatroskolonie: Op de punt van Taiaroa Head broeden stelletjes albatrossen paren er in december en januari waarna de eieren uitkomen. Je kan ze boven je hoofd zien vliegen. Wil je ze dichterbij bekijken boek dan een tour bij het Royal Albatros Centre.


Accommodatie Tip! Verblijf in de stallen van het Lanarch Castle overnachten. Je krijgt dan tevens gratis toegang overdag tot het enige kasteel in Nieuw Zeeland. Te boeken via booking.com.

Onderweg (via Oamaru) naar Mount Cook National Park

Moeraki Boulders beach: grote stenen op het strand (zie foto rechts).

Lake Pukaki en Lake Tekapo: Onderweg naar Mount Cook Village passeer je de mooiste meren van Nieuw-Zeeland: Lake Pukaki (zie foto hieronder) en Lake Tekapo. Bij Lake Tekapo staat een kerk, the church of the good shepard, erg fotogeniek.

Mount Cook National Park

Dit park is omringd door prachtige bergen met besneeuwde toppen en turkooizen meren. Je kunt hier prachtig wandelen. Ook is dit park deel van het Mackenzie Dark Sky Reserve en kan je hier goed sterren en de Melkweg kijken. En kijk op de parkeerplek van de Hooker Valley track, nabij de camping ook nog even uit naar de Kea, de papegaaisoort die alleen in Nieuw-Zeeland voor komt.


Hooker Valley track: Deze wandeling in het Aoraki / Mount Cook National Park neemt je mee naar de voet van Mount Cook (Aoraki). Dwars door het landschap dat ooit door de gletsjer is uitgesleten. De Hooker Valley Walk duurt zo'n 3 uur en is een absolute aanrader! Via hangbruggen over onstuimige rivieren loop je naar de Mueller-gletsjer en zie je iets wat je niet snel ergens anders kunt tegenkomen: drijvende ijsblokken in een azuurblauw gletsjermeer.

Akaroa

Ligt op het Banks-schiereiland van Nieuw-Zeeland nabij Christchurch. Een prachtige omgeving om te bezoeken en te gaan zwemmen met de kleinste dolfijnensoort ter wereld, de Hector dolfijn! Er zijn in Akaroa meerdere touroperators die zwemmen met de dolfijnsoort aanbieden. Rij de Summit road richting Akaroa, de weg is prachtig om te rijden.

Christchurch

Einde van de rondreis.

97 weergaven0 opmerkingen
bottom of page