top of page

Pinguïns zien in Nieuw-Zeeland

Wist je dat je ook wilde pinguïns in Nieuw-Zeeland kan zien? En wel meerdere soorten! In deze reisblog informeer ik je over de beste pinguïn spotplekken in Nieuw-Zeeland.


Houd tijdens het spotten van de pinguïns wel rekening met het volgende; neem voldoende afstand, betreedt geen broedgebieden en neem je afval mee naar huis. Het feit is dat de pinguïnpopulatie in Nieuw-Zeeland erg is afgenomen door het gedrag van toeristen. Op meerdere plekken in Nieuw-Zeeland proberen ze de pinguïnpopulaties te laten herstellen. Daarom worden broedplaatsen nu afgezet voor publiek of kan je enkel nog met georganiseerde tours mee.

De pinguïns vind je op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Hier vind je de Little Blue Penguin, de Yellow-eyed Penguin en de Fiordland Crested Penguin.

De Fiordland Crested Penquins tref je alleen aan in Fiordland National Park. De kans dat je ze ziet is niet zo groot omdat deze pinguïns zich goed verstoppen tussen het struikgewas.

De Yellow Eyed Penquins zijn te herkennen aan de gele veertjes bij hun ogen.

De Little Blue Penguins is de kleinste pinguïn ter wereld (20-30 cm). Meer weten over de Little Blue Penguins, klik dan hier.

De Yellow Eyed en Blue penguins kun je vooral tussen september en maart zien vanaf avondschemer. Dit is de tijd dat zij eieren leggen, uitbroeden en hun kuikens groot brengen.


Oamaru

Deze plaatst staat ook wel bekend als de pinguïn-hoofdstad. Bekend om de Little Blue Penguins. Je kan voor 40$ p.p. bij het vallen van de avond op een tribune plaats nemen waar de pinguïns uit het water komen om naar hun broedplek te gaan. Helaas mag je hier geen foto’s maken, en houd er rekening mee dat het erg toeristisch is.

Wil jij niet betalen, ga dan aan de randen bij de pier kijken in Oamaru, hier komen de pinguïns ook naar boven als het donker wordt. Dan heb je een privé-ontmoeting i.p.v. de toeristische tribune. Schijn geen licht in de ogen van de pinguïns, hier kunnen zij blind door raken!

Ook kan je bij Bushy Beach een poging doen vanuit een uitkijkpunt om de Yellow-eyed Penguins te spotten. Deze komen vaak tussen 15.00-21.00 uur aan land om de kuikens te voeren. Neem een goede telelens mee want het is een aardige afstand vanaf het uitkijkpunt naar het strand!

Otago Peninsula

Nabij Dunedin vind je op de punt van de Otago Peninsula het Royal Albatros Centre. Zij doen georganiseerde tours voor 35$ p.p. naar de Little Blue Penguins bij avondschemer. Erg de moeite waard omdat je op een veilige manier de pinguïns kan bewonderen als zij het water uit komen én foto's mag maken. Ook krijg je informatie over de pinguïns en gaat het entreegeld naar het herstellen en behouden van de pinguïnpopulatie.

Sandfly Bay is de plek waar nog enkele paren van de Yellow-eyed Penguins broeden. Delen van het strand zijn hiervoor afgezet. De beste kans om ze te zien is bij het invallen van de avond als de pinguïns terug komen van hun vistocht.

Voor wie nog op andere plekken uit wilt kijken naar de Yellow-eyed Penguins kan ook in de Catlins, nabij Nugget Point, bij Roaring Bay een poging wagen. Je kan dan vanaf 16.00 uur vanuit een uitkijkpunt wachten op de pinguïns.

31 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page