top of page

Wat jij wilt weten als je op reis naar Canada gaat.

Ga jij naar Canada op reis? Lees dan hier tips ter voorbereiding op je reis.


Wat moet ik invullen en welke papieren neem ik mee om Canada in te komen?

Om Canada in te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet geldig zijn gedurende je reis in Canada. Naast een geldig paspoort heb je een ETA nodig als je per vliegtuig naar Canada reist. ETA staat voor Electronic Travel Authorization, waarmee de Canadese overheid jouw toegang tot Canada beoordeeld. Via deze website kan je de ETA rechtstreeks aanvragen bij de Canadese overheid. Rondom de coronapandemie wisselen de toelatingseisen om Canada in te komen regelmatig. Zie hier de recente informatie van de Nederlandse Rijksoverheid.


Een echte Nederlander neemt zijn eigen kaas mee op vakantie, toch?

Je hoeft geen eten mee te nemen naar Canada. Onze goudse kaas ligt zelfs in de grotere supermarkten. De Walmart, Safeway en Save-on-foods zijn grote supermarktketens. De grotere plaatsen/steden hebben allemaal wel een of meerdere van deze supermarkten (zie Google maps). Sla bij de grotere supermarkten je basis boodschappen in voor onderweg. Je kan dan je verse producten in de lokale supermarkten op je bestemming kopen. Bijna ieder plaatsje kent wel een (kleinere) lokale supermarkt. De kleinere winkels kennen ook kruiden, zout en peper, een vraag die veel camperreizigers vaak stellen op forums. Sla tijdens het boodschappen doen ook water in. In veel provincies in Canada heb je tegenwoordig goed gefilterd water uit de kraan, alleen hier zit toch nog echt een chloor smaak aan. Ook een flesje desinfecterende handgel is handig om aan te schaffen omdat de wc’s in de Nationale parken vaak geen wasbak hebben om je handen te wassen.


Mijn mobiele data gelden niet buiten Europa, wat nu?

Veel mensen willen bereikbaar zijn op reis. In Canada geldt onze databundel niet. Op veel plekken kan je gebruik maken van gratis wifi punten:

-De fastfoodketens als Tim Hortons, Mac Donalds en Starbucks die je in plaatsen of onderweg tegenkomt bieden allemaal gratis wifi aan.

-In de grotere supermarktketens kan je vaak op de gratis wifi.

-In de meeste restaurants gebruik je tegenwoordig ook de gratis wifi omdat de menukaart via een QR-code gescand moet worden.

-Accommodaties (hotels/motels, ed.) bieden vaak gratis wifi aan. Tenzij er echt geen bereik is op een afgelegen plek. De wifi op campings is vaak wisselend qua bereik.

Mochten deze internetmomenten niet voldoende voor je zijn en je wilt op de weg nog bereikbaar zijn dan kan je een simkaart ter plaatse kopen in Canada, als je telefoon simkaartvrij is. Of je zet via je eigen provider een wereldbundel tegen betaling aan. Houdt er rekening mee dat als je een simkaart koopt je in Canada nog niet overal bereik hebt. Als je bijvoorbeeld op de Icefield Parkway rijdt tussen Banff en Jasper heb je geen internet en ook geen provider bereik.


Welke kleding moet ik meenemen?

Laagjes! In Canada kan je wisselende weersomstandigheden hebben. Neem dus vooral gelaagde kleding mee. Denk hierbij aan een (regen)jas en/of poncho, (fleece)vesten, truien, shirts, lange en korte (afrits)broeken. Neem ook stevige waterdichte (wandel)schoenen mee.


Hoe is het weer in Canada? Is er kans op bosbranden of overstromingen?

Net als in de rest van de wereld warmt ook Canada op. Canada heeft steeds vaker te maken met overstromingen en bosbranden. Het is daarom handig om het weer net voor en tijdens je reis in de gaten te houden. Zo kan het zijn dat je in mei en juni nog in een sneeuwstorm te recht kan komen en paden en wegen afgesloten zijn. En dat je in augustus of september een park niet aan kan doen vanwege een bosbrand. Canada kent koude winters en warme zomers. Aan de kust ligt in de zomer de temperatuur rond de 20+ graden terwijl de temperatuur in het binnenland op kan lopen richting 30+ graden. De temperaturen en weersomstandigheden kunnen wisselend zijn per plaats en dag. De website van de Canadese overheid geeft de recente weerswaarschuwingen aan per provincie en plaats. Je kan als je in Canada bent ook de app WeatherCAN van de Canadese overheid downloaden op je mobiele telefoon. Dan krijg je de actuele weersvoorspelling en weerswaarschuwingen snel te zien.


Welke stekkers heb ik nodig?

Canada kent andere stopcontacten en een lagere netspanning dan wij in Nederland. Daarom moet je een verloopstekker meenemen. Je kan wereldstekkers meenemen of stekkers met een aansluiting voor Noord-Amerika. Je kan deze halen bij de ANWB of online ergens bestellen. Wat ook handig is om mee te nemen is een USB-kabel zodat je in de auto (zeker de nieuwe auto’s) je telefoon op kan laden.


Betaal ik cash of met creditcard?

Je betaalt in Canada vooral met je creditcard. Dit geld voor autohuur, accommodaties maar ook souvenirs, activiteiten en restaurants. Zelfs de kleinste betalingen gaan vaak met de creditcard. Visa, Mastercard en American Express worden bijna overal geaccepteerd. Let erop dat accommodaties en autohuurbedrijven vaak borg vasthouden op je creditcard. Zorg dus voor voldoende bestedingsruimte op je creditcard als je voornemens bent al je betalingen met je creditcard te doen. Je hoeft in Nederland geen Canadese dollars te halen voorafgaand aan je reis. Indien je graag met cash betaald op vakantie dan kan je de eerste Canadese dollars opnemen bij de ATM (pinautomaat) op het vliegveld of het eerste plaatsje waar je overnacht. In veel hotels/motels vind je een ATM. Het is altijd handig wat Canadese dollars bij je te hebben, al is het voor de momenten dat je creditcard toch niet geaccepteerd wordt of je langs een leuke lokale souvenirshop komt aan de kant van de weg. Zet voor je vertrekt je pinpas aan op Noord-Amerika zodat je pinpas werkt in Canada tijdens de geldopnames.


Hoe gaat het autorijden in Canada? Heb ik navigatie nodig om de weg te vinden?

De afstanden worden in Canada in kilometers aangegeven, ideaal toch? Lees hier de verkeersregels die gelden in Canada. Let vooral even op de regels over voorrang verlenen bij een kruising, stopborden en door rood mogen rijden als je af wilt slaan.

Rijbewijs: Ons Nederlandse B-rijbewijs is geldig in Canada. Je hoeft, als je een korte periode door Canada reist, geen internationaal rijbewijs te laten maken omdat op ons rijbewijs al een pasfoto en de Engelse vertaling staat.

Navigatie: De bewegwijzering in Canada is goed. Grote en bekende plaatsen staan goed aangegeven. Navigatie zit niet standaard in de huurauto en campers. De navigatie moet je tegen betaling huren. Bekijk zelf bij het verhuurbedrijf hoeveel geld dit kost. Andere opties om te navigeren in Canada:

-Maps.me: Maps.me kan je vinden in de appstore van je mobiele telefoon. Maps.me biedt gratis navigatie aan. Als je internet hebt download je de kaart waar je op dat moment bent zodat je Maps.me offline kan gebruiken als je onderweg bent. Ik vind het ideaal.

-Here WeGo: werkt net als Maps.me met offline kaarten. Je kan Here WeGo downloaden in de appstore.

Bereikbaarheid van wegen: Omdat weersomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat wegen minder goed of niet begaanbaar zijn is het verstandig de volgende websites voor de provincies Alberta en Britisch Columbia in de gaten te houden: Alberta 511 en Drivebc.

Ferry overtochten met de auto: Wie met de auto reist naar Vancouver Island of de Sunshine Coast raad ik aan de ferry's vooraf te reserveren. Dit kan via deze website. Denk eraan dat je tussen de 30 tot 60 minuten voor vertrek aanwezig moet zijn bij de ferryterminal, anders vervalt je reservering.

Schaf ik de parkpas voor toegang tot de nationale parken ter plaatsen of vooraf online aan?

Als je tijdens je reis in Canada de nationale parken (zoals Banff, Jasper, Yoho, Pacific Rim) bezoekt dan betaal je hiervoor entree. Als je meerdere nationale parken bezoekt is het mogelijk voordeliger een Discovery Pass aan te schaffen. Lees mijn reisblog 'Discovery Pass: bezoek de nationale parken van Canada' voor alle informatie over de Discovery parkpass.


Welke dieren kan ik zien? En ben ik wel veilig met al die beren?

Lees mijn reisblog ‘Wildlife in West Canada’ waarin ik uitgebreid beschrijf welke dieren je in West Canada kan ontmoeten en hoe je op een veilige manier beren kan spotten.

Wat moet ik echt zien en doen in Canada?

Lees mijn reisblogs over Canada waarin ik je meeneem in mooie reisroutes, highlights van Banff en Jasper en de beste plekken voor het zien van wildlife in Canada.

Vragen en info

Een fijne en handige manier om vragen te stellen ter voorbereiding op je reis(route) is om lid te worden van Nederlandse facebookpagina West Canada reisforum. Hierop vind je veel informatie en kan je andere Nederlandse reizigers om advies vragen.


Mocht ik nog vragen vergeten zijn, waarvan jij denkt daar wil ik graag van Kim antwoord op, plaats dan gerust een reactie onder deze blog of stuur mij een berichtje. Dan probeer ik z.s.m. te reageren.

59 weergaven0 opmerkingen
bottom of page