top of page

Banff National Park: de highlights in de winter

Banff National Park in de winter is magisch! Skiën, langlaufen en wandelen over prachtige besneeuwde wandelpaden in de Rocky Mountains. Of schaatsen op een bevroren meer met een potje ijshockey (de Canadese favoriete sport). Een leuke kerstmarkt of het ijssculpturenfestijn in Lake Louise bezoeken. En uitkijken naar wilde dieren zoals elks, dikhoornschapen, wolven en herten in de sneeuw. In deze reisblog neem ik je mee naar de highlights van Banff in de winter die je volgens mij moet zien, doen en ervaren.


Benieuwd wat je kan doen in de zomer in Banff National Park, lees dan hier verder.

Overnachten en eten in Banff National Park

De meeste mensen die Banff National Park bezoeken verblijven in het plaatsje Banff of Lake Louise. Lake Louise is duurder dan Banff om in te verblijven en heeft minder aanbod aan hotels/motels en restaurants. Je vind vooral in Banff (zie foto hieronder) een diversiteit aan hotels/motels en restaurants. De meeste hotels/motels en restaurants zitten aan de lange hoofdstraat op Banff Ave.

Een aanrader om te gaan lunchen/dineren in Banff is de Park distillery voor lekkere burgers en cocktails. Wie van pizza houdt moet zeker gaan eten bij Bear street tavern, probeer de big bird pizza. The Keg steakhouse is ook een populair restaurant in Banff.

Een Canadese delicatesse is de Beaver Tail. Zoet deeg wat gefrituurd wordt met een gekozen topping erop, zoals kaneel of chocolade en banaan. Je vind twee Beaver Tail shops aan Banff Ave in Banff die deze zoetigheid verkopen.

Skiën

Skiën kan je in de winter goed in Banff National Park. Er zijn verschillende skigebieden. Zo kan je bij Sunshine Village, een kwartier buiten het plaatsje Banff, leuk skiën. Op Mount Norquay kan je ook skiën, dit gebied is kleiner ten opzichte van de Sunshine Village.

Een groter skigebied tref je ook aan bij Lake Louise. Er is een shuttlebus verbinding vanuit Banff naar de skigebieden.

Cascade Ponds, Johnson Lake, Two Jacks Lake en Lake Minnewanka ronde.

Even buiten het plaatsje Banff kan je met de auto langs Cascade Ponds, Johnson Lake, Two Jacks Lake en Lake Minnewanka. Je kan niet de hele ronde rijden omdat een deel van de weg in de winter (nov-april) is afgezet voor behoudt van de natuur en wilde dieren in dat gebied. Desondanks kan je alle meren wel bereiken door heen en terug dezelfde weg, de Lake Minnewanka scenic Rd, te rijden. De uitkijkpunten op de meren zijn indrukwekkend en je kan hier ook prachtige wandelingen maken. Cascade Ponds is een mooi punt voor het zien van de zonsondergang bij helder weer (foto links onder).

Banff Gondola en omgeving

Vanuit Banff kan je tegen betaling de Banff Gondola pakken die je naar de top van Sulphur Mountain brengt. Je hebt dan een fantastisch uitzicht over Banff National Park. Houdt er rekening mee dat het op de top 10 graden kouder is dan beneden en het flink kan waaien.

Vlak naast de Banff Gondola ligt de Banff Upper Hot Springs. Hier kan je tegen betaling ontspannen en baden in warm waterbronnen. Bij Cave and Basin ietsjes verderop vind je de eerste oorspronkelijke warmwaterbron die in dit park gevonden is. De bron is niet meer in gebruik. Na het ontdekken van deze warmwaterbron is Banff National Park in 1885 als eerste nationale park van Canada uitgeroepen. De toegang tot Cave en Basin National Historic Site is gratis.

Bezoek in deze omgeving ook even het Fairmont Banff Springs hotel en de Bow Falls die hier in de buurt zijn. Wil je het Fairmont Banff Springs Hotel van afstand bewonderen dan rij je naar Surprise corner viewpoint (tunnel mountain rd) aan de overkant van de Bow river.

Mount Norquay

Wie van een gratis uitzicht over Banff wilt genieten rijdt Mount Norquay omhoog. Je kan hier onderweg nog bighorn sheeps tegenkomen. In de winter is Mount Norquay een skigebied om te gaan skiën of voor snow tubing. Je gaat dan met een opgeblazen band glijdend de berg af.


Johnston Canyon Walk

Een wandeling die niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Banff National Park is de Johnston Canyon walk aan de Hwy 1A. Deze wandeling langs schitterend blauw water brengt je bij een lage en hoge waterval. Trek wel goede wandelschoenen aan met eventueel snowtips omdat de ijzeren stellage waar je overheen loopt erg glad kan zijn.

Stop op de terugweg richting Banff nog even bij het uitkijkpunt over Vermilion Lakes aan de Hwy 1. Dit uitkijkpunt geeft je een mooi overzicht over de bergen en Vermillion Lakes. Vanaf Banff kan je Vermillion Lakes ook bezoeken om er te wandelen en te schaatsen.

Lake Louise en omgeving

Veertig minuten buiten het plaatsje Banff maar nog steeds in Banff National Park vind je Lake Louise en Lake Moraine. Dit zijn beide fantastisch helder blauwe meren die in de winter dicht vriezen. Lake Moraine is in de winter niet toegankelijk. Lake Louise wel. Dit meer vriest rond januari dicht waarna er geschaatst kan worden en ijshockey gespeeld kan worden. Ieder jaar wordt er een ice carving event (ijssculpturen event) georganiseerd in Lake Louise. Verder kan je langs het meer prachtig wandelen en zijn er verschillende langlaufroutes uitgezet van verschillende afstanden. Ook zijn er meerdere sneeuwschoen (snowshoe) wandelingen die je hier kan doen. Uitrusting voor beide activiteiten huur je bij Wilson Mountain Sports in Lake Louise.


Een tip voor ontbijt/lunch is het halen van een gevulde wrap of broodje bij Trailhead Cafe in Lake Louise. Dit zit op hetzelfde plein waar je ook Wilsons Mountain Sport vindt en het Lake Louise visitor centre. Voor een warme koffie of chocolademelk vindt je een klein bakkerijtje in het Fairmont Chateau Lake Louise. Het kasteel is leuk om even te bezoeken.


Bow Valley Parkway (Hwy 1A)

Rijd de Bow Valley Parkway (hwy1A) een zijtak van de Icefield Parkway tussen Banff en Lake Louise i.p.v. de snelweg (hwy 1). Deze route brengt je over een besneeuwde weg langs verschillende uitkijkpunten over de Rocky Mountains. Ook tref je aan deze weg het punt Morants Curve (zie foto hieronder). Dit geeft een fotogeniek plaatje over de Rocky Mountains met op de voorgrond de treinrails.

Wildlife

Houd er rekening mee dat je in de winter minder dieren in het park kan zien. De beren en bergmarmotten houden in de winter een winterslaap. Ook zie je minder chipmunks en eekhoorns. De bighorn sheeps, coyotes en elk/wapiti (herten) kan je nog steeds in de winter tegen komen. Vooral in de hoger gelegen gebieden op Mount Norquay of Tunnel Mountain (drive) in Banff zoeken de dieren beschutting en eten. Herten zie je geregeld rondom meren op zoek naar eten.


113 weergaven0 opmerkingen
bottom of page