top of page

7 leuke tips om te doen in de Algarve

De Algarve is de meest zuidelijke regio van Portugal. En werkelijk prachtig! De Algarve is de bestemming voor zon, zee en strandvakanties. Maar zoals in ons geval óók voor natuur en wildlife!


Accommodatie tip!

De Algarve kent grote hotelketens gelegen aan het strand. Ideaal voor wie van een zon- en strandvakantie houdt. Voor wie van meer rust houdt raad ik Quinta dos Vales Wine Estate aan! Een half uur rijden landinwaarts van de kust verblijf je in een prachtig appartement op een wijngaard. De wijngaard kent ook een indrukwekkende beeldentuin en de wijnen zijn echt de moeite waard op te proeven én op te drinken.


Mijn 7 tips om te doen tijdens je vakantie in de Algarve.


1) Bezoek de Benagil Cave

De Benagil grot is dé trekpleister van de Algarve. Deze grot is toegankelijk per kajak en SUP vanaf het strandje Praia de Benagil. Omdat dit strandje in een dal tussen de rotsen ligt moet je de auto (stijl) bergopwaarts parkeren en afdalen naar het strand. Bij het strandje is het erg druk. De grot trekt enorm veel bezoekers. Je kan de grot ook bezoeken met een boottocht die vertrekt vanuit de omliggende dorpen waaronder Albufeira. Naast een bezoek aan de grot kan je ook prachtig wandelen langs de kustlijn tussen de Benagil cave en Praia de Marinha. Je kan de grot dan van bovenaf bekijken. Wij hebben hiervoor gekozen omdat we de drukte op het water in en om de grot te druk vonden.

2) Wandel naar de Ponta da Piedade

De Ponta da Pedieda is een andere trekpleister aan de kust. Het deed ons erg aan de Great Ocean Road – de 12 apostelen in Australië denken. Een aangelegd houten looppad brengt je richting de kust van waaruit je meerdere prachtige rotsformaties (pilaren) ziet in het water en indrukwekkende kliffen. De kleurtinten in het water zijn werkelijk prachtig.

3) Bezoek het Fortaleza de Sagres en Farol do Cabo de São Vicente

Wanneer je naar het meest zuidwestelijke puntje van Europa reist kom je uit bij de indrukwekkende vuurtoren van São Vicente. Je kan de rood met witte vuurtoren van dichtbij bekijken. Ook kijk je uit over de prachtige ruige kustlijnen van de Algarve. Neem wel een vest/trui/jasje mee want het waait hier behoorlijk!


Onderweg naar de vuurtoren kom je langs het Sagress Fort. Dit fort werd in de 15de eeuw gebouwd en kan je hedendaags nog steeds bezoeken.

4) Bewonder Castelo de Silves

In de Algarve staan landinwaarts een aantal oude kastelen. Waaronder kasteel de Silves. Dit is een mooi Moors kasteel wat aan de buitenkant echt tot de verbeelding spreekt. Onderweg naar het kasteel zie je veel ooievaars in het landschap nestelen.


5) Ga gezellig eten in een van de knusse kustdorpjes die de Algarve telt

De Algarve telt meerdere knusse kustdorpjes, waaronder Ferragudo en Lagos, waar je heerlijk doorheen kan wandelen en lekker kan eten.


6) Doe een dagje actief

Er zijn in de Algarve meerdere waterparken die je een bezoek kan brengen, zoals Slide & Splash, Aqualand Algarve en Zoomarine Algarve.

Wie het leuk vind om te gaan shoppen kan de Designer outlet Algarve en het naastgelegen overdekt winkelcentrum MAR shopping Algarve leeg kopen.

De plaats Albufeira is de place to be voor veel zon-zee en strand toeristen. Je vindt hier (water)activiteiten om te doen en een gezellig nachtleven.

7) Ga op zoek naar wildlife

Ook binnen Europa gaan wij altijd op zoek naar dieren tijdens onze vakantie. Ook in Portugal leven prachtige dieren waarvan wij er een paar hebben mogen bewonderen!

  • De Flamingo: Deze sierlijke roze vogel is vaak te vinden in Parque natural da Ria Formosa nabij het vliegveld van Faro. Ook in Ludo, Tavira en Alvor kan je de flamingo aantreffen. Wij zagen een flamingo over vliegen.

  • De Ooievaar: Ooievaars leven in grote getalen langs de kust maar ook landinwaarts. Ze weten hun nesten te bouwen in bomen maar ook in elektriciteitsmasten.

  • Dolfijnen (en walvissen): Er leven meerdere soorten dolfijnen in de wateren rondom Portugal. Als je geluk hebt kan je tijdens de dolfijnentour ook walvissen tegen komen en indrukwekkende vogels zoals de papegaaiduiker en de jan van gent. Er worden vanuit Faro en Albufeira tochten aangeboden. Sommige tochten worden gecombineerd met een bezoek aan de Benagil cave.

  • Blauwe Tonijn: De tonijnen komen in de lente naar de kust. En blijven in de buurt van de kust zodat ze minder kwetsbaar zijn voor roofdieren zoals de orka. Wij hadden verder geluk dat we vanaf het Fort in Sagres de eerste blauwe tonijn binnen zagen komen.

  • Reptielen: Zoals de gekko, hagedis en slang kan je met een scherp en alert oog waarnemen. Wij zagen een slang bij ons op de wijngaard, maar net als vaak met wildlife is het dier sneller weg dan dat jij je camera/telefoon gepakt hebt.

Wil je meer tips over de Algarve, bekijk dan eens de website van De Algarve Specialist van de Nederlandse David. Hij leeft in de Portugese Algarve en neemt je mee in zijn avonturen daar. Zijn blogs staan bomvol tips. En David helpt je ook graag met op maat aangeboden vakantietips en adviezen.

32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page